Deseurile colectate selectiv sunt preluate de operatorii de salubritate, sunt sortate, cele reciclabile sunt balotate si transportate catre instalatiile/fabricile de reciclare. In final, deseurile colectate selectiv sunt transformate in materii prime si sunt reintroduse in circuitul economic.
În prezent, în România există aproximativ 3.500 de societăți de tip WMC și reciclatori. Astfel, de exemplu, deșeurile din hârtie se reciclează la Zărnești, Adjud sau Piatra Neamț. Plasticul se reciclează la Buzău, Miercurea Ciuc, Oradea, Constanța, București. Sticla se reciclează la București, iar metalele se reciclează astfel: oțelul în combinate (la Galați, Târgoviște, Câmpia Turzii, Călărași), iar aluminiul alimentar la Slatina.
Deșeurile de ambalaje tip PET, odată ajunse la fabrica de reciclare, sunt curăţate de impurități (lipici, etichete) prin spălare, degresare, apoi sunt tăiate în bucăți mai mici și transformate în fulgi de plastic sau granule de PET. Ulterior, granulele sunt topite și transformate în fibre sintetice, cunoscute sub numele de poliester.
Deșeurile de ambalaje din hârtie-carton sunt în primul rând sortate pe diverse categorii: ziare, reviste, cutii de carton etc. Ulterior ele sunt tocate și amestecate cu apă până se obține o pastă de hârtie. Această pastă este întinsă și uscată pe role mari, iar apoi este tăiată în funcție de produsul ce urmează a fi fabricat: cutii pentru pizza, cutii pentru șervețele, cutii mari de ambalat frigidere etc.
Deșeurile de ambalaje din metal sunt mărunțite (tăiate în bucăți foarte mici, de mărimea unei monede), le sunt îndepărtate impuritățile (etichete, lipici) și sunt topite într-un cuptor la 750°Celsius. Metalul topit se folosește apoi la realizarea de produse noi
După ce este sortată în funcție de culoare, sticla este mărunțită și curățată de impurități (etichete, dopuri). Transformată în cioburi, sticla este apoi amestecată cu nisip, sodiu și calcar și se topește în cuptoare, la temperaturi de peste 1500° Celsius. Sticla topită este turnată în forme, suflată cu aer și modelată. Odată reciclate, deșeurile de ambalaje din sticlă ajung să fie folosite tot la realizarea de noi ambalaje din sticlă.